Vaken@IKEA

Hur kommer morgondagens marknad att se ut? Hur vässar man visionen och förnyar tjänster och produkter mitt i en utveckling som vi inte vet så mycket om. Och än mindre har erfarenhet i. Kan verkligen en Ikea-katalog vara till hjälp?

På ett tidigare frukostmöte dödade kreativitetsforskaren Leif Denti myten om att kreativa idéer kommer som en snilleblixt från himlen. Vi fick insikt i hur kreativitet frodas genom strukturerade metoder och att innovationer föds ur en kombination av erfarenhet, kunskap och information. Att alla kan vara kreativa och att även små innovationer i vardagen bidrar till framgång.

Ett forskarteam på SICS ställdes inför utmaningen att starta utvecklings­projekt inom tekniken Internet of Things. Frågan var hur idéer på nya produkter och tjänster skulle kunna födas i ett område som är i sin linda?

Det genialiska greppet blev att skapa en IKEA-katalog där hemmets möbler och inredning blev ramverket och dess funktioner målet för innovation. Genom den enkla metoden blev den digitala teknikens möjlighet greppbar och flera idéer på nya och spännande tjänster och produkter föddes.

Maria Holm, ansvarig på Mobil Life Center inom SICS, beskriver metoden som kallas Design Fiction och vilka resultat den kan ge. Men också hur den nu växer vidare inom ett helt annat ramverk; Stockholm Stad med frågan hur framtidens samhällen kan designas av dagens teknik. På plats finns även Anders Wikström, innovationsdoktor på SICS, som praktiskt ger oss nya sätt att se möjligheter för innovation.

Som vanligt bjuder morgonen också på en kulturell upplevelse. 

Anmäl dig till frukostmötet här.

Program 2 december 2016:

07.15 Frukostbuffé med mingel, Matplatsen (i utställningen för matbord och köksstolar) på Ikea, Erikslund, Västerås. OBS! Ingång via personalingången, intill Ikeas huvudentré.

07.45 Ikeas varuhuschef, Jonas Fjäll, hälsar välkomna.

08.00 Maria Holm och Anders Wikström, SICS Swedish ICT.

09.30 Avslut

vaken@ är en serie frukostar där vi fördjupar oss i ämnen som berör människa, kultur och innovation. Ett samarbete mellan Arty, expectrum och SICS Swedish ICT.

Date/time: 
Friday, December 2, 2016, 07:15 to 09:30
Add to Calendar
Location: 
IKEA Västerås
Erikslund Shopping Center, Domkraftsgatan 2
Västerås
Sweden
SE