Dagens Nyheter: Ny plast förvandlar värme till elektricitet

10 May, 2011 - 09:30

Ny plast förvandlar värme till elektricitet

DN Vetenskap 8 maj skriver om ett nytt plastmaterial som kan förvandla överskottsvärme till elektricitet. Det är Acreos samarbetspartner, forskargruppen inom organisk elektronik vid Linköpings universitet, som tagit fram en ledande plast som effektivt kan omvandla värme till el. Tekniken kan på sikt bidra till stora energibesparingar genom att ta tillvara på spillvärme. En teknik som är både billig och lätt att tillverka.

Läs hela pressmeddelandet från Linköpings Universitet här: Ny plast omvandlar värme till el.

Resultaten publicerades i Nature Materials. Läs artikeln i Nature Materials: ”Optimization of the thermoelectric figure of merit in the conducting polymer poly(3,4-ethylenedioxythiophene”

Att plast leder ström är en upptäckt som gav ett Nobelpris för elva år sen. I tio år har forskargruppen i Norrköping under ledning av Magnus Berggren i samarbete med Acreo arbetat med tryckt elektronik. Nu närmare man sig marknaden med reklammaterial som ändrar utseende, smarta förpackningar som talar om ifall innehållet är äkta, livsmedelsförpackningar som talar om ifall maten är för gammal, papperslappar som kan bli uppringda och ta emot kommandon det så kallade Internet of Things, bara för att nämna några exempel.