miljoforskning.formas.se: Ljud simuleras i labbet

19 January, 2010 - 10:11

Av Gunnel Bergström

Ursprungligen publicerad i Miljöforskning 6/2009De maskerar vindkraftsbuller med lövsus. Och simulerar stadsljud som arkitekter, stadsplanerare och beslutsfattare ska kunna lyssna på och ha nytta av. Psykoakustiker forskar kring decibel kontra störning.

 

Gösta Ekmans laboratorium för sensorisk forskning ligger i en idyllisk miljö intill Brunnsviken norr om Stockholm. Som namnet anger, studerar man här alla sinnen, framförallt lukt, ljud och känsel. Forskarna håller psykologen Gösta Ekmans fana högt genom att fortsätta hans arbete inom psykofysik.

Ett av de tre aktuella projekt som man arbetar med för tillfället är Listen, som koordineras av Mats Nilsson och drivs i samarbete med bland annat Chalmers, Interaktiva institutet, KTH och Konstfack. Där ska forskarna utveckla en metod för att "auralisera", simulera, urbana ljudmiljöer. Tanken är att man ska kunna lyssna på åtgärder redan på planeringsstadiet, till exempel kunna lyssna på effekten av en bullerskärm eller en hastighetssänkning på ljudmiljön. Projektet omfattar ljudmiljöer såväl utomhus som inomhus.Läs hela artikeln här