Pressrelease: Första öppna datacentret för forskning och innovation invigs

1 April, 2016 - 10:54

Den 8 april inviger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson SICS ICE, världens första öppna datacenter för experimentell forskning och innovation, i Luleå. Det är SICS North Swedish ICT som tagit initiativet, tillsammans med Luleå tekniska universitet, att bygga en test- och demoanläggning för att öka och förstärka kompetensen och innovationskraften i Sverige på big data- och molnområdet.

Framtidens dataexplosion behöver nya lösningar nu. Med ett datacenter öppet för experimentell forskning för alla intresserade parter kommer datacenterforskningen att ta fart och kompetensuppbyggnaden i Sverige får en stark motor. För att bli ledande i digitaliseringen behövs satsningar på dataanalys, ett teknikområde där SICS Swedish ICT har spetskompetens och som kan ge Sverige försprång. Här öppnas möjligheter till en ny basindustri där information som kan utvinnas ur stora datamängder är råvaran.

Företagsintresset är stort, datacentret har redan över femtio partners i bolag som Ericsson, Facebook, ABB, Vattenfall och EON.

Då digitalisering medför stor energianvändning, är energi-, och byggnadstekniskt relaterad forskning högintressant, och kommer därför även ha en central betydelse för SICS North verksamhet.

Välkommen på invigningen den 8 april! Samtidigt med datacentret invigs SICS North Swedish ICT, ett nytt dotterbolag till SICS Swedish ICT som bildats kring datacentersatsningen. Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson inviger, därefter visas några exempel på forskning som redan pågår i datacentret och planerna för den nya datacenterindustrin och vad den kan betyda för regionen och Sverige presenteras.

Tid: Fredagen den 8 april, 2016, kl 12:00-15:00
Plats: SICS North Swedish ICT, Björkskataleden 112 (fd Traktorv.1), Luleå

PROGRAM

12:00 En lätt lunch serveras, guidad visning i anläggningen

13:00 Invigning

  • Professor Tor Björn Minde, VD SICS North, hälsar välkommen och presenterar planerna för bolaget och datacentret
  • Christer Norström, VD SICS Swedish ICT, om digitaliseringsrevolutionen och vad den betyder för Sveriges internationella position
  • Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå och ordförande i Business Sweden om datacenterindustrin som industrimotor
  • Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson öppnar SICS North och inviger datacentret
  • Frågestund

14:15 Demonstrationer av relaterade forskningsresultat från LTU och SICS Swedish ICT

Välkomna!

Anmälan och detaljer.