Samuel Kajava fick pris för sitt arbete i Framtidsverkstad

7 July, 2017 - 14:41

Framtidsverkstad 2017 avslutades med att Samuel Kajava fick ta emot ett pris för sitt engagemang och arbete i årets upplaga av projektet Framtidsverkstad.

För fjärde året i rad arrangerades Framtidsverkstad. Över trettio ungdomar i Västerås fick denna sommar arbeta som designkonsulter i tre veckor för att tillsammans med deltagande företag och organisationer ta fram och utveckla lösningar och koncept på deras utmaningar. Deltagarna får kunskap om hur utvecklingsarbete med fokus på innovationer kan bedrivas utifrån ett designperspektiv.

Philip Yildiz, Filippa Gustafsson, Oliver Larsson och Emil Björkström presenterar sina framtagna koncept till Energy Action Center

På bilden: Philip Yildiz, Filippa Gustafsson, Oliver Larsson och Emil Björkström presenterar sina framtagna koncept till Energy Action Center.

 

”Kontakten med ungdomar är fantastisk och att få höra och ta del av deras tankar, idéer och frågeställningar samt reaktion på det jag har bidragit med. På något sätt bidrar det till ett ’tillsammanstänkande’ som är fantastiskt och berikande på många sätt” berättar Claes Jonsson från Kokpunkten Energy Science Center om deltagandet i projektet Framtidsverkstad.

 

I år deltog IKEA, Arbetsförmedlingen, Västerås stad, Kokpunkten Science Center och Ungdomsdialog i Framtidsverkstad. Den 30 juni fick ungdomarna presentera sina lösningar på utmaningar som till exempel hur IKEA, Västerås Stad och Kokpunkten Energy Science Center ska attrahera och nå ungdomar, hur Arbetsförmedlingen ska få högre förtroende och hur man ska öka ungdomars politiska engagemang.

 

”Det bästa med Framtidsverkstad har varit de inspirerande ungdomarna som har gett en trevlig framtidstro med sina nya fräscha tankar och helt nya koncept som man inte har en aning om vad vår framtid kommer behöva. Det var väldigt kul att träffa våran framtid” säger Magnus Kjörling från Arbetsförmedlingen.

 

Årets upplaga av Framtidsverkstad avslutades med att RISE SICS Västerås, Västerås Stad och Arbetsförmedlingen delade ut ett pris till Samuel Kajava, en av de deltagande ungdomarna, för hans arbete och engagemang i Framtidsverkstad. Samuel, som arbetade i den grupp som fokuserade på IKEA:s utmaningar kommer nu att få en månads anställning hos RISE SICS Västerås för att kunna fortsätta det påbörjade arbetet ihop med IKEA i Västerås och RISE SICS Västerås.

P1010756 – Samuel Kajava när han fick komma upp och hämta blommor och diplom för ett väl utfört arbete
På bilden: Samuel Kajava. Foto: Susanne Hedberg, RISE SICS Västerås.

 

”Det mest lärorika med det här projektet har varit delvis att jag fått en underbar grupp och vi har kunnat arbeta jättebra tillsammans. Men vi har även fått chansen att göra ett grupparbete där man delvis får lön men även att vi har fått saker som de kommer, istället för ett långt schema med saker att göra. Vi ser inte längre fram än dagen som är så man behöver inte stressa sig inför framtiden. Det har gett oss ett galet bra resultat tycker i alla fall jag, så jag är jättenöjd med det här,” säger Samuel Kajava om det bästa med att delta i Framtidsverkstad.

 

Framtidsverkstad är ett samverkansprojekt mellan Västerås Stad, Västerås Science Park, Arbetsförmedlingen och RISE SICS Västerås. 

Översta bilden: Johan Westling, Samuel Kajava och Anders Teljebäck. Foto: Susanne Hedberg, RISE SICS Västerås.