Ungdomar – Experter som hjälper företag med deras utmaningar

4 July, 2016 - 10:30

Wilma Westergren är en av 22 gymnasieungdomar som hjälper företag att möta framtidens utmaningar. Ungdomarna får under sitt sommarjobb på Framtidsverkstad lära sig att lösa problem efter en metod som grundar sig i att bearbeta kunskap och sätta sig in i situationer innan de ens får börja tänka på lösningar. Metoden bygger på forskning gjord av Anders Wikström på SICS Swedish ICT Västerås och målet är att vrida och vända på utmaningarna tills man byggt upp tillräckligt med kunskap för att kunna hitta rätt lösningar.

Fem organisationer är med i projektet och vill ha nya tankar och idéer för att förbättra sina verksamheter. Det är Arbetsförmedlingen, WeMeMove, Here4u, Smaka på Västmanland och Arty som har fått berätta om sitt nuläge och vilka utmaningar de har. Ungdomarna diskuterar utmaningarna handledda av Daniella Magnusson från SICS och försöker se dem från olika perspektiv. De träffar företagen under arbetet och kommer på fredag att presentera sina lösningar under ett öppet slutseminarium.

Wilma berättar att hon tillsammans med sin grupp har försökt undersöka flera olika utmaningar som Arty möter. Arty vill nå ut med kultur till fler organisationer och privatpersoner för att få kulturen i Västerås att blomstra. Den första utmaningen för gruppen på Framtidsverkstad var att definiera vad kultur är för olika människor. Tillsammans har de ringt Artys medlemsföretag, pratat med skolor och med folk på stan för att höra mer om vad kultur är för dem och hur de upplever kultur.

”Vi lär oss arbeta efter en för mig ny metod där vi verkligen måste förstå problemet innan vi kan börja lösa det, det gör att vi får fram en säkrare lösning, istället för att vi snabbt hittar på idéer och testar oss fram med dem” säger Wilma som studerar Barn och fritidsprogrammet på Rudbeckianska gymnasiet. ”Jag sökte till Framtidsverkstad via kommunens hemsida och tyckte det verkade vara en rolig utmaning, den har dessutom lärt mig att arbeta mer strukturerat och att våga ta kontakt med människor jag inte känner.”

”Jag blir otroligt inspirerad när jag träffar ungdomarna! De är nyfikna av sin natur, men de behöver veta vart de ska leta efter svar och hur de ska gå tillväga, det får de tack vare den strukturella metod de får lära sig” säger Madelene Ulfberg.

Madelene är en av grundarna till Arty och har arbetat med att länka samman näringsliv, kultur och samhälle genom kulturstiftelsen sedan 2008. Hon berättar att det är nyttigt att få ungdomarnas perspektiv och idéer för att fortsätta utveckla organisationen.

”De får lära sig en helt fantastisk metod för att sätta sig in i utmaningen ordentligt och gräva efter olika vinklar innan de får fundera på lösningar. Jag är imponerad över hur snabbt tjejerna och killarna har förstått vår situation och de har bekräftat många av de farhågor vi inte haft tid och möjlighet att undersöka. Jag är övertygad om att de kommer kunna presentera något otroligt spännande under slutseminariet!”

Framtidsverkstad leder till samspel mellan ungdomar och företag, en förutsättning för samhällets vidareutveckling. Projektet leds av SICS Swedish ICT Västerås och arrangeras i samarbete med Västerås stad och Västerås Science park.

Projektet avslutas med att ungdomarna presenterar sina koncept den 8 juli på expectrum. Om du vill delta på seminariet, läs mer här.

Kontaktperson: 
Daniella Magnusson
mail: daniella.magnusson [at] sics.se
tel: 073 362 53 44

 

Text och bild: Linnéa Svenman