Vasaloppets första digitala coach

29 October, 2015 - 15:46

2015-10-29 PRESSRELEASE FRÅN VASALOPPET

Digital PT kapar tid i skidspåren

I samarbete med Vasaloppet lanseras WeMeMove – en ny typ av digital träningstjänst som gör dig till en bättre längdskidåkare. Genom rörelseanalys kan appen analysera din åkteknik och ge personliga råd direkt i skidspåret. Produkten bygger på ledande forskning inom artificiell intelligens och big data vid KTH och SICS (Swedish Institute of Computer Science) och blir den första certifierade Vasaloppscoachen som är helt digital.

– Grundtanken kom av att jag som skidtränare åt ungdomar bara kan hjälpa dem till en viss nivå. Som ansvarig för ett forskningsinstitut vet jag samtidigt vad vi kan göra med sensorer och dataanalyser. Efter två års arbete har vi nu en färdig tjänst som kan hjälpa personer att åka effektivare, snabbare och ha betydligt roligare i spåret, säger professor Christer Norström, upphovsmakare och styrelseordförande på WeMeMove.

Rent fysiskt består WeMeMove av en app för smartphones och ett pulsbälte med inbyggd rörelsesensor. Avancerade algoritmer för längdskidåkning omvandlar insamlad information till konkreta insikter och träningstips om hur användaren kan förbättra sin skidteknik – en realtidscoach i skidspåret. Rekommendationerna bygger på stora mängder insamlad data från ett flertal elit- och landslagsåkare.

– Vi har idag flera samarbeten med coacher och testanläggningar för att kunna vägleda och underlätta för människor att komma igång med sin träning och utvecklas som skidåkare. Det här blir ännu ett sätt där vi genom revolutionerande teknik kan sänka trösklarna för fler att delta med en personlig tränare i fickformat, säger Jon Svensson, marknadschef på Vasaloppet.

Så fungerar det

  • WeMeMove analyserar användarens stil och teknik.
  • Appen berättar på vilken nivå användaren befinner sig samt ger förslag på förbättringar, exempelvis hur båltrycket i stakningen kan förbättras.
  • I WeMeMove finns också övningar som ger realtidsfeedback med ljudsignal utifrån användarens rörelsemönster, om man gör rätt eller inte, vilket förbättrar åktekniken effektivt.
  • WeMeMoves lösning skapar ständiga förbättringar genom test, analys, råd, träning – en ”loop” som hela tiden utvecklar och utmanar skidåkaren.
  • Det finns även en kunskapsdel som innehåller artiklar om skidteknik kopplad till övningar och tester.

WeMeMove introduceras på marknaden under oktober och de första produktleveranserna sker i november. För beställning och ytterligare information se www.wememove.com

För mer information

Christer Norström, styrelseordförande, WeMeMove
Tel: 070-566 15 01
E-post: christer.norstrom [at] wememove.com

Magnus Jonsson, VD, WeMeMove
Tel: 070-322 75 78
E-post: magnus [at] wememove.com

Ola Granfeldt, PR-ansvarig Vasaloppet
Tel: 0250-392 77
Mobil: 0733-550 620
E-post: ola.granfeldt [at] vasaloppet.se