VLT: Susannes liv är som ett helt företag

4 April, 2016 - 09:55

Susanne Timsjö arbetar hos SICS Swedish ICT Västerås och är vice programchef för det strategiska innovationsprogrammet PiiA. 

 

Hon sover åtta timmar varje natt, tränar en timme varje dag och är noga med vad hon äter. ”Du är ditt eget företag och måste se till att vara hållbar, både fysiskt och psykiskt”.

Även om Susanne Timsjö älskar sitt jobb, så till den grad att hon ibland inte riktigt vet var jobbet tar slut och hennes personlighet tar vid, är det familjen som har högsta prioritet. Hon ser en styrka i att kunna balansera jobb och privatliv, tycker det ger en sund helhet.
– När du har ett flexibelt jobb under eget ansvar är det lätt att man börjar glida och låter jobbet inkräkta på fritiden. Visst är det roligt när du blir ett med jobbet, men du måste inse att du riskerar att förlora något på vägen.
För Susannes del är det umgänget med vänner som har fått stryka på foten. Tråkigt men ofrånkomligt när tiden inte räcker till allt.
– Det är viktigt att ha strategier för det man gör, att man verkligen tänker ut hur man vill ha det och agerar efter det. Jag vill verkligen inte missa mina barn, missa att köra dem till träningar eller stall och inte veta vad de gör i skolan. Det är inget jobb värt.

För att nå den balans hon eftersträvar, mellan jobb och familj, har Susanne delat upp sitt liv efter modellen ”varannan veckas-mamma”. Ena veckan hämtar och lämnar hon barnen, skjutsar, förhör läxor och lagar mat. Är med. Den andra veckan planerar hon in resor och längre arbetsdagar.
– Jag kan ärligt säga att min man gör mycket hemma. Utan honom hade det varit svårt att få ihop det.
Hon framhåller vikten av balans flera gånger, både i tillvaron och i sig själv. Att inte tumma på sin integritet och att ta hand om sig själv.
– Du är ditt eget företag och måste hålla i längden, både psykiskt och fysiskt.
Därför ser hon till att sova åtta timmar varje natt, motionera en timme varje dag och är noga med sitt leverne över huvud taget.
Men kombinationen chefsjobb och familjeliv kan vara svårt även om man som Susanne är helt på det klara med hur hon vill ha det.
– Man får passa sig för att falla in i den manliga jargong som kan finnas bland en del chefer. Du är inte viktigare eller bättre för att du lägger mer än åtta timmar per dag på ditt jobb – det handlar om vad du gör de timmarna du är där.

Läs hela artikeln från VLT här.