ProjectMobilen i hemmet

Competence Areas at RISE ICT
Mobilen i hemmet

Mobiltelefonen används lika mycket hemma som när vi är på språng.

I Sverige idag har majoriteten av befolkningen en mobiltelefon och de allra flesta använder den varje dag. Mobilen har blivit en viktig personlig ägodel, något som vi bär med oss överallt och känner att vi har svårt att klara oss utan. I mobiltelefonernas barndom var deras viktigaste funktion att erbjuda telefoni i situationer och på platser vi inte hade tillgång till fast telefoni. När mobilerna sedan fick kontakt med Internet skulle de ge oss nätuppkoppling i situationer och på platser vi inte hade datortillgång.

Något vi kanske inte hade väntat oss är att mobiltelefonerna har blivit en viktig del av hemmet. Trots att vi har tillgång till all möjlig teknik för media och komunikation hemma så använder vi ändå mobiltelefonen till många olika saker. I detta projekt ägnar vi oss åt att på olika sätt studera hur mobilen används hemma. Varför? Till vad? Vad tycker vi att telefonen tillför?

Flera examensarbeten har hittills gjorts inom projektet, samt ett samarbete med Nokia Research Oulu.

Publications
Number of items: 3.

Nylander, Stina (2012) Couch mobility – the cell phone’s most important feature at home is mobility. In: CHI Works in progress.

Fådal, Jenny and Mottaghy, Saman (2011) Mobilen i hemmet - En studie om användandet av mobiltelefonen i hemmet. Bachelors thesis, Stockholm University.

Albertsson, Joakim and Andersson, Sven (2011) Metodstudier vid mobiltelefonanvändning. Masters thesis, Göteborgs universitet.

This list was generated on Tue Jul 23 00:36:01 2019 CEST.